woensdag 9 juni 2010

Clara S. in seizoen 2010-2011


zaterdag 30 oktober,
21.00 uur, Waalwijk

zondag 31 oktober,
14.00 uur, Amstelveen

zondag 23 januari,
12.00 uur, Harlingen

woensdag 26 januari,
12.00 uur, Amersfoort

meer info over de locaties volgt!

info over de voorstelling:
Caroline Erkelens: 06- 54920403
Nettie Krull: 06-29006163


Clara S.

Haar ambitie

Haar liefde

Haar muziek

In deze voorstelling brengen Caroline Erkelens en Nettie Krull de bijzondere pianiste/ componiste Clara Schumann tot leven.

Haar strenge vader, haar grote liefde Robert Schumann en haar latere liefde Johannes Brahms hebben Clara’s leven en carrière gevormd. Maar vooral haar passie voor muziek bleek de stuwende kracht om, ondanks vele tegenslagen, steeds weer te overleven.

Werken van o.a. Chopin, Robert en Clara Schumann, Johannes Brahms, en improvisaties van Nettie Krull en Caroline Erkelens.

zang, spel: Caroline Erkelens

piano: Nettie Krull

tekst, regie: Anita van Soest

Clara S. de artiesten

Klassieke gitaar, (flamenco)dans, kleinkunstacademie brachten Caroline Erkelens in de wereld van de klassieke zang. Zij behaalde haar U.M. diploma aan het Utrechts Conservatorium, en de Performance Degree aan de Universiteit van Bloomington Indiana (V.S.). Caroline reisde de wereld rond, om zich te bekwamen bij diverse grootheden zoals Virginia Zeani, Nicola Rossi Lemeni, Cristina Deutekom, Margreet Honig en Charlotte Margiono.

Zij drukte haar stempel op vele producties. Zij zong o.m. in Een Carmen van het Zuidelijk toneel; Ifigenea in Aulis van Toneelgroep Amsterdam; Zieltje van Xinix Opera. Zij is zangeres van het Schreck ensemble, Musica del cuore, De zingende harp en De notenbakker, en geeft concerten met Guus Janssen. Zij maakte en zong de voorstelling ISALA stem van een rivier, oa in het orgelpark te Amsterdam. Het repertoire van Caroline reikt van Monteverdi tot en met composities die vandaag de dag geschreven worden. Zij werkte samen met o.a. Guus Janssen, Marcel Sijm, Matthijs Rümke, Otto Tausk, Jan Willem de Vriend, Eric Vos en David Prins.

Uit een recensie van een recital met Musica del cuore:

“Erkelens klonk nauw verweven met de puurheid van de menselijke emotie”

. Ze toonde het ongepolijste oerinstinct van moeder aarde door de directheid waarmee ze het individuele karakter van het volk uit de verschillende landen tot uiting bracht. Lelijk als het lelijk mocht klinken. Grof als het grof moest zijn maar ook teder of intens als een lied daarom vroeg. Liefdevol zonder valse sentimenten vertolkte zij de stem van het gewone volk...” (BN De Stem 2005)

Voor de weg van de minste weerstand heeft de amstelveense Nettie Krull nooit gekozen. Op 18-jarige leeftijd vertrok zij voor haar pianostudie naar het Conservatoire International de Musique de Paris. Ze behaalde er een “Première Médaille à l’unanimité” dankzij een combinatie van techniek en ingeleefde interpretatie. Terug in Nederland, in de ban van de franse taal knoopte zij daar een studie Frans aan de Universiteit van Amsterdam aan vast. Ook deze sloot zij cum laude af. Nettie werd door haar piano- improvisatietalent en tekstkennis een gewilde begeleidster voor zangers. Zo speelt ze nu al 10 jaar samen met Brel-vertolker David Vos, voor wie ze ook een aantal gedichten op muziek zette. Bij Orkest Max Tak vond ze een plek om samen met een 10-tal andere gedreven musici pareltjes uit de wereldliteratuur om te zetten in muziektheater voor kinderen (o.a. “don Quichotte”) en speelde ze in binnen- en buitenland voor uitverkochte zalen. (o.a. op festivals in Tunesië en Wenen, alsmede solo-recitals in Paramaribo). In het theater werkte ze onder meer samen met acteur Hans Dagelet, regisseurs Genio de Groot en Marcel Sijm, acteur/muzikant Beppe Costa van Orkater, en theatermaker René Groothof. Zowel in de klassieke als in de lichte muziek voelt zij zich als een vis in het water, en in beide genres spat het spelplezier er van af.

Uit een recensie over de voorstelling “Eilanden” met zanger/acteur David Vos:

“Nettie Krull is een frivole begeleidster, die tekent voor afwisselende composities met veel gevoel en zonder terug te vallen op voorspelbare deuntjes..” (Brabants Dagblad)

Nadat regisseuse Anita van Soest haar trompet studie afrondde op het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, speelde zij tot 1996 bij Orkest De Volharding. Daarnaast speelde ze als freelancer bij vele andere professionele orkesten en ensembles. Na talloze interessante, maar vermoeiende buitenlandse tournees besloot Anita haar artistieke ambities op een andere manier inhoud te geven. Van 1994 tot 1997 volgde zij een opleiding spel en regie aan de Theaterschool Amsterdam. Ook volgde ze diverse trainingen regie, spel en schrijven bij onder meer Johan Simons, Paul Koek, Peter de Graeff en Helmert Woudenberg. In 1997 startte Anita Tamar Muziektheater, waar zij artistiek leidster van is, en waar ze inmiddels zeven producties mee heeft gemaakt. Het werkterrein van Tamar is breed en multidisciplinair, het reikt van familievoorstellingen en muzikale docu-drama’s tot puur muziektheater. Anita was jaren lang adviseur voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst en voor de Provincie Noord Holland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten